ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ
-
Re: ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ
οκ ασε της ριξιες και συνεχισε στα αλλα απο 65αρες , μεχρι 70αρες , σε χαμηλα νορμαλ βαρη
-
- Διαχειριστής ιστοσελίδας
Ορισμένα θέματα καλύτερα να μη τα σκαλίζουμε ώστε να μην ανατιναχτούμε και έχει μεγάλο δίκιο ο Σοφός Γέροντας Αγγελόπουλος
-
Αγαπητοι φιλοι σημερα θα σας πω δυο λογια για τα φυσιγγια ΜΙΣΟΡΙΞΙΕΣ .Τι πραγματικά ήταν η μισοριξιά .
Η κυριολεκτική σημασία της λέξης, λοιπόν, είναι «ελλιπές γέμισμα, η μισή δόση σκαγιών και μπαρούτης (βάρους μισού δραμιού) σε φυσίγγιο κυνηγετικού όπλου» .
Συχνά ακούμε ή και χρησιμοποιούμε την λέξη μισιοριξιά, χωρίς να γνωρίζουμε οι περισσότεροι τι σημαίνει και από πού προέρχεται.
Ο όρος μισοριξιά αναφέρεται στο ελλιπές γέμισμα του ντουφεκιού με μισή μπαρούτη και μισά σκάγια (βόλια) από τα προβλεπόμενα μιας συνήθους γέμισης. Πιο παλιά τα ντουφέκια ήσαν εμπροσθογεμή (μπροστογιομές) και τα γέμιζαν μόνοι τους βάζοντας την ανάλογη δόση μπαρούτης και τ’ ανάλογα σκάγια. Επίσης αργότερα αυτό γινόταν και στα οπισθογεμή όπλα που χρησιμοποιούσαν φυσίγγια τα οποία τα γέμιζαν με τ’ ανάλογα υλικά.
Όταν ήθελαν να πανε για κυνήγι κατά την γόμωση των φυσιγγίων χρησιμοποιούσαν την κανονική δόση. Επειδή όμως η μπαρούτη και τα σκάγια κόστιζαν αρκετά χρήματα και ήσαν δυσεύρετα,κατα την διαρκεια λιγο μετα τον Β Παγκοσμιο πολεμο την δεκαετια μεταξυ 1940-1950 και μετα , όταν ήθελαν να κυνηγησουν μικρα θηραματα ,να γλεντήσουν ή να ντουφεκίσουν στον αέρα για εκφοβισμό, γόμωναν τα φυσίγγια και τα όπλα με μισή δόση μπαρούτης και σκαγιών ή αλατιού, ούτως ώστε να προκαλέσουν μόνο θόρυβο. Αυτή η ελλιπής γέμιση με μια λαϊκή λέξη λεγόταν «μισιοριξιά». Επομένως η λέξη μισοριξιά χρησιμοποιείται μειωτικά, δηλαδή κατά το ήμισυ της κανονικής δόσης.
Για την κανονική δόση έλεγαν Δραμιάρικη, δηλαδή χειροποίητο κυνηγετικό φυσίγγι με ποσότητα μπαρούτης και σκαγιών διπλάσια του μισόδραμου. Τη χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, π.χ. αγριόχοιρου, λύκων, τσακαλιών κ.ά. Ενώ για την μισή δόση έλεγαν Μισόδραμη ή μισοδραμιάρικη, δηλαδή μισή ποσότητα μπαρούτης και σκαγιών για χειροποίητα κυνηγετικά φυσίγγια που προορίζονται για κυνήγι άγριων πουλιών,και σε ορισμενες περιπτωσεις να αποτελειωνουν τα τραυματισμενα θηραματα ,ωστε να μη χαλανε ολοκληρη την γομωση αλλα με την μιση για θεμα οικονομιας ..Όμως αντιλαμβάνεστε ότι για να βγει μια τόσο πολύ ελαφριά γόμωση σωστή βλητικά από μια δωδεκάρα κάνη απαιτεί γνώσεις και συγκεκριμένα υλικά. Μιλάμε για γόμωση που αντιστοιχεί σε 24άρι διαμέτρημα .Εδω εχουμε φυσίγγια για 12άρι όπλο σε γόμωση εξαιρετικά χαμηλή 18 και 20 γραμ. σε 70άρι κάλυκα και με αστεροειδές κλείσιμο.Θελει όπλο δισκάνδαλο ή μονοσκάνδαλο αλλά με μηχανικής λειτουργίας που δεν χρειάζεται την ανάκρουση της πρώτης βολής. Η τόσο μικρή ποσόσητα πυρίτιδος θα διαπιστώσετε ότι δεν καιγεται σωστά με τους σημερινούς κάλυκες με το επίπεδο εσωτερικό πυθμένιο που προορίζονται για τις σημερινές πυρίτιδες μεγάλου όγκου. Επίσης, με αυτό το πυθμένιο ο πλαστικός συγκεντρωτήρας κατέβαινε χαμηλότερα με συνέπεια να μην κλείνει καλά το αστεροειδές από πάνω. Εκεινη την εποχη τα χαρτινα φυσιγγια τα γεμιζαν παρα πολλες φορες ,με αποτελεσμα καθε φορα που γεμιζαν εκοβαν και τον καλυκα ποιο χαμηλα για να εχουν καλο ρελιασμα και να φευγει το χαλασμενο παλαιο ρελι .Αυτο ειχε σαν συνεπεια τα φυσιγγια τους εφταναν να ειναι ακομα και 50 χιλιοστα σε μηκος .
Για καραμπίνα δεν τον συζητάμε, διότι δεν οπλίζει με τόσο χαμηλή γόμωση και θα χρησιμοποιείται σαν να είναι μονόκανο.Τελικο συμπαιρασμα ειναι οτι ενα φυσιγγιο μισοριξια για να το γεμισουμε ειναι για εμπειρους γνωστες της ιδιογομωσης ,και οχι για αρχαριους ,και δευτερον δεν βλεπω τον λογο να ασχοληθει κανεις με ενα τετοιο φυσιγγιο αν δεν εχει τις απαιτουμενες γνωσεις .Αλλωστε αυτη την εποχη παροτι υπαρχει ελλειψη υλικων παλι κανουμε την δουλεια μας και ας μας κοστιζουν ποιο ακριβα .Αυτο το θεμα το εγραψα περισοτερο επειδη το ζητησε ο Νικολας ο Ορφανιδης ,και για να μαθουν εμπειρικα οι νεοι ιδιογομωτες και να θυμηθουν οι ποιο μεγαλοι σε ηλικια αυτο τον τροπο ιδιογομωσης .
Η κυριολεκτική σημασία της λέξης, λοιπόν, είναι «ελλιπές γέμισμα, η μισή δόση σκαγιών και μπαρούτης (βάρους μισού δραμιού) σε φυσίγγιο κυνηγετικού όπλου» .
Συχνά ακούμε ή και χρησιμοποιούμε την λέξη μισιοριξιά, χωρίς να γνωρίζουμε οι περισσότεροι τι σημαίνει και από πού προέρχεται.
Ο όρος μισοριξιά αναφέρεται στο ελλιπές γέμισμα του ντουφεκιού με μισή μπαρούτη και μισά σκάγια (βόλια) από τα προβλεπόμενα μιας συνήθους γέμισης. Πιο παλιά τα ντουφέκια ήσαν εμπροσθογεμή (μπροστογιομές) και τα γέμιζαν μόνοι τους βάζοντας την ανάλογη δόση μπαρούτης και τ’ ανάλογα σκάγια. Επίσης αργότερα αυτό γινόταν και στα οπισθογεμή όπλα που χρησιμοποιούσαν φυσίγγια τα οποία τα γέμιζαν με τ’ ανάλογα υλικά.
Όταν ήθελαν να πανε για κυνήγι κατά την γόμωση των φυσιγγίων χρησιμοποιούσαν την κανονική δόση. Επειδή όμως η μπαρούτη και τα σκάγια κόστιζαν αρκετά χρήματα και ήσαν δυσεύρετα,κατα την διαρκεια λιγο μετα τον Β Παγκοσμιο πολεμο την δεκαετια μεταξυ 1940-1950 και μετα , όταν ήθελαν να κυνηγησουν μικρα θηραματα ,να γλεντήσουν ή να ντουφεκίσουν στον αέρα για εκφοβισμό, γόμωναν τα φυσίγγια και τα όπλα με μισή δόση μπαρούτης και σκαγιών ή αλατιού, ούτως ώστε να προκαλέσουν μόνο θόρυβο. Αυτή η ελλιπής γέμιση με μια λαϊκή λέξη λεγόταν «μισιοριξιά». Επομένως η λέξη μισοριξιά χρησιμοποιείται μειωτικά, δηλαδή κατά το ήμισυ της κανονικής δόσης.
Για την κανονική δόση έλεγαν Δραμιάρικη, δηλαδή χειροποίητο κυνηγετικό φυσίγγι με ποσότητα μπαρούτης και σκαγιών διπλάσια του μισόδραμου. Τη χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, π.χ. αγριόχοιρου, λύκων, τσακαλιών κ.ά. Ενώ για την μισή δόση έλεγαν Μισόδραμη ή μισοδραμιάρικη, δηλαδή μισή ποσότητα μπαρούτης και σκαγιών για χειροποίητα κυνηγετικά φυσίγγια που προορίζονται για κυνήγι άγριων πουλιών,και σε ορισμενες περιπτωσεις να αποτελειωνουν τα τραυματισμενα θηραματα ,ωστε να μη χαλανε ολοκληρη την γομωση αλλα με την μιση για θεμα οικονομιας ..Όμως αντιλαμβάνεστε ότι για να βγει μια τόσο πολύ ελαφριά γόμωση σωστή βλητικά από μια δωδεκάρα κάνη απαιτεί γνώσεις και συγκεκριμένα υλικά. Μιλάμε για γόμωση που αντιστοιχεί σε 24άρι διαμέτρημα .Εδω εχουμε φυσίγγια για 12άρι όπλο σε γόμωση εξαιρετικά χαμηλή 18 και 20 γραμ. σε 70άρι κάλυκα και με αστεροειδές κλείσιμο.Θελει όπλο δισκάνδαλο ή μονοσκάνδαλο αλλά με μηχανικής λειτουργίας που δεν χρειάζεται την ανάκρουση της πρώτης βολής. Η τόσο μικρή ποσόσητα πυρίτιδος θα διαπιστώσετε ότι δεν καιγεται σωστά με τους σημερινούς κάλυκες με το επίπεδο εσωτερικό πυθμένιο που προορίζονται για τις σημερινές πυρίτιδες μεγάλου όγκου. Επίσης, με αυτό το πυθμένιο ο πλαστικός συγκεντρωτήρας κατέβαινε χαμηλότερα με συνέπεια να μην κλείνει καλά το αστεροειδές από πάνω. Εκεινη την εποχη τα χαρτινα φυσιγγια τα γεμιζαν παρα πολλες φορες ,με αποτελεσμα καθε φορα που γεμιζαν εκοβαν και τον καλυκα ποιο χαμηλα για να εχουν καλο ρελιασμα και να φευγει το χαλασμενο παλαιο ρελι .Αυτο ειχε σαν συνεπεια τα φυσιγγια τους εφταναν να ειναι ακομα και 50 χιλιοστα σε μηκος .
Για καραμπίνα δεν τον συζητάμε, διότι δεν οπλίζει με τόσο χαμηλή γόμωση και θα χρησιμοποιείται σαν να είναι μονόκανο.Τελικο συμπαιρασμα ειναι οτι ενα φυσιγγιο μισοριξια για να το γεμισουμε ειναι για εμπειρους γνωστες της ιδιογομωσης ,και οχι για αρχαριους ,και δευτερον δεν βλεπω τον λογο να ασχοληθει κανεις με ενα τετοιο φυσιγγιο αν δεν εχει τις απαιτουμενες γνωσεις .Αλλωστε αυτη την εποχη παροτι υπαρχει ελλειψη υλικων παλι κανουμε την δουλεια μας και ας μας κοστιζουν ποιο ακριβα .Αυτο το θεμα το εγραψα περισοτερο επειδη το ζητησε ο Νικολας ο Ορφανιδης ,και για να μαθουν εμπειρικα οι νεοι ιδιογομωτες και να θυμηθουν οι ποιο μεγαλοι σε ηλικια αυτο τον τροπο ιδιογομωσης .
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ .
-
Αγαπητοι φιλοι ,σημερα θα σας πω μια ιστορια προσφατη που ξεκινησε πριν ενα μηνα περιπου και μου συνεβη σε εμενα και τον φιλο μας τον Χρηστο .Οπως σας ειχα ξαναγραψει σε ενα μικρομαγαζο στην επαρχια παλαιας εποχης που ειχε απο ολα τα πραγματα μεσα, κατσαρολες ,πουλια,χρωματα ,κλουβια πουλιων κ.λ.π.βρηκαμε μια καλη ποσοτητα πυριτιδας D 20 πολλων πολλων χρονων ,τουλαχιστον 20 χρονων που την πηραμε σχεδον ολη ,σε τιμη που ειχε πριν πολλα χρονια γιατι οπως μας ειπε ηθελε να την δωσει γιατι του επιανε τον χωρο .Οταν τον ρωτησα τι προοδευτικοτητα εχει η πυριτιδα ,αν ειναι δηλαδη D20 X32 η D 20 X28 αυτος μας κοιτουσε περιεργα δεν ηξερε τι ειναι αυτο που τον ρωτουσα .Τελικα την πηραμε σχεδον ολη και του αφησαμε περιπου μισο κιλο .Εμενα δεν με πειραζε αν ειναι η 32 αρα η 28αρα γιατι ετσι και αλλιως τα φυσιγγια μου ειναι σε αυτα τα βαρη .Στις πρωτες δοκιμες που εκανα με αυτη την πυριτιδα στα σεταπ στα 32 γραμ κατι δεν μου πηγαινε καλα ,και ελεγα στον Φιλο μας τον Χρηστο οτι αυτη πρεπει να ειναι η 28αρα .Τελικα γεμισαμε με 28 γραμ και την δοκιμασαμε στο σκοπευτηριο ,με συγκεντρωτηρα και με μαλλινη ταπα ,και η πυριτιδα εβγαζε ματια .Τον ρωτησαμε αν του εχει μεινει το μισο κιλο για να μη παμε τσαμπα τοσα χιλιομετρα και μας ειπε οτι την ειχε ακομα ,οποτε του ειπαμε να την φυλαξει και πηγαμε να την παρουμε .Μολις μας ειδε εβαλε τις φωνες γιατι του πηραμε την προηγουμενη ποσοτητα με τιμη πολυ χαμηλη ,λες και φταιγαμε εμεις καπου σε αυτο .Οταν του ειπαμε ποσο θα μας την δωσει αυτη το μισο κιλο ,μας ειπε 60 ευρω δηλαδη 120 ευρω το κιλο και αποφασισαμε να μη την παρουμε αφου εχουμε παρει και την PSB1 και την 5 για να κανουμε την δουλεια μας .Χθες στο κυνηγι με 9 βαθμους θερμοκρασια με αερα ,κρυο και υγρασια κοντα στο 90/100 το πρωι ,παρακαλω στα 28 γραμ σκαγια θεριζε τις τσιχλες και κοντα και μακρυα σε αποσταση .Αυτη ειναι η ιστορια με την D20 που ηθελα μοιραστω μαζι σας .
-
την πατησει και εγω απο συνταξιουχο που ειχε πριν μαγαζι , τοτε που το κουτι ειχε 5 και 6 ευρω , και του πηρα αρκετα κουτια με 3 ευρω ολα , που πηγα μετα να ξανα παρω και μου ζηταγε και ρεστα θυμωμενος, που τα ειχα παρει πριν ενα μηνα 3 ευρω , και τα ζηταγε μετα 6 ευρω , και φυσιγγια ποιο χαμηλης αξια απο αυτα που ειχα παρει πριν 3 ευρω , φυσικα δεν πηρα και εφυγα
-
Τωρα ψαχνω σε πολλες περιοχες στην επαρχια μηπως βρω πουθενα υλικα απο κυνηγους ιδιογομωτες που εχουν πεθανει ,η σε παλαια μαγαζια που εχουν κλεισει ,και εχουν τα υλικα αυτα οι κληρονομοι τους και δεν ξερουν τι να τα κανουν γιατι δεν ξερουν την αξια τους . Ειχα εδω στην γειτονια μου εναν παλαιο ιδιογομωτη πολυ γνωστο μου ,και οταν πεθανε πηγαν τα παιδια τους και πεταξαν στα σκουπιδια παρα πολλα υλικα γιατι δεν ηξεραν τι να τα κανουν ,και εγω εκανα βλακεια τοτε και δεν πηγα να ρωτησω τι υλικα εχουν ,για να τα παρω εγω .Εσκασα γιατι ηταν φανατικος ιδιογομωτης και ειχε πολλα πραγματα απο πυριτιδες καλυκες καψουλια και σκαγια .
-
μερικες φορες Νικολα οταν ο αλλος εχει χασει καποιον και εχει τον καιμο του ντρεπομαστε να ρωτησουμε , και στο τελος τα πεταν στα σκουπιδια , εχει συμβει και σε εμενα , τωρα αυτος που ειχα παρει τα φυσιγγια με 3 ευρω πεθανε , και ειχε πολλα υλικα , απο αλλα διαμετρηματα , εκτος του 12 που ειχα παρει , ταπες χαρτονακια , καλυκες 20αριου (που τοτε δεν ειχα 20αρι) ταπες για 16αρι , μου εκανε εντηποση οτι ειχε παρα πολλους καλυκες και 5000 απο GAL 24 , αλλα εμενα δεν με ενδιεφεραν τα αλλα διαμετρηματα τοτε , τωρα με ενδιαφερει το 20αρι , οτι ειχε σε 28αρι που ειχε ελαχιστα ταπες καλυκες τα ειχα παρει μαζι με το 12αρι , τωρα δεν ξερω τι εγιναν η εαν τα πεταξαν ντρεπομε να ρωτησω την γυναικα του που ειναι και αρρωστη
-
Νικολα εχω και 300 γραμμαρια περιπου D20 28αρα , πες μου κανενα σεταπ η αστερι , η ρελι , αλλα ολα σε 65αρι καλυκα , για το κοκκοροντουφεκο
-
https://www.idiogomosi.com/pages/posts/ ... n8-621.php Αυτο το σεταπ δοκιμασα και ειναι αριστο .Η διαφορα ειναι οτι αντι ο καλυκας σου να ειναι στα 68,5 κομενος κοψε τον στα 67 ,και θα πας σε συγκεντρωτηρα λιγο ποιο μικρο για να εχεις σωστη ογκομετρια .Δοκιμασε με συγκεντρωτηρα 20 αρη DRAGO .Μη το φοβασαι το 67 υψος καλυκα ,γιατι το ριχνει ανετα .Αν θελεις οποσδηποτε 65,5 θα πας σε ποιο κοντο DRAGO 18 η Z2M B .P .18 αρη για να εχεις τα 14 χιλιοστα κενου χωρου για το αστερι .Αν θελεις με ρελι και τσαμακι η χαρτακι θα πας στο 1,45 την πυριτιδα σου χ28 γραμ σκαγια .Σε αυτο το σεταπ μπορεις να βαλεις μαλλινη ταπα με εμφρακτηρα τη φουστιτσα απο Θωδη πανω στην πυριτιδα . Εγω βαζω μαλλινη απο κετσε που κοβω μονος μου γιατι εχει μεγαλυτερη ελαστικοτητα απο τις αλλες ταπες ,και βγαζει πολυ μαλακη τουφεκια ,και απο επανω απο την μαλλινη παλι ποτηρακι απο μισοταπα GUALANDI που κοβω και μεσα να μπαινουν τα σκαγια .Του Θωδη την φουστιτσα την βαζω γιατι κανει καλυτερη εμφραξη απο τις αλλες μισοταπες .
-
ευχαριστω Νικολα θα το δοκιμασω στης τσιχλες
-
Αγαπητοι φιλοι .Σημερα θα σας πω δυο λογια για τους συγκεντρωτηρες .Εχουμε λοιπον και λεμε οτι συγκεντρωτηρες υπαρχουν πολλοι Ελληνικοι και Ιταλικοι στο εμποριο πολυ καλοι .Αυτο που πρεπει να κανουμε εμεις ειναι να διαλεξουμε ,περα απο το υψος και την σκληροτητα του συγκεντρωτηρα ,γιατι στο εμποριο εχουμε μαλακους συγκεντωτηρες ,αλλα και μεχρι και πολυ σκληρους στα πεταλα και στο αμορτισερ τους .Αυτο που πρεπει να κανουμε εμεις ειναι να βρουμε μετα απο δοκιμες [για αυτο δοκιμαζω συνεχως σεταπ στο σκοπευτηριο] ποιος απο ολους αυτους ταιριαζει στην πυριτιδα που δουλευουμε στα φυσιγγια μας .Ειναι αλλες πυριτιδες που θελουν μαλακους συγκεντρωτηρες στο αμορτισερ ,και αλλες που θελουν σκληρους για να δουλεψουν σωστα στην καυση της και να μας δωσουν ενα σωστο αποτελεσμα .Για αυτο και σωστα πολλοι ρωτανε στα διαφορα σεταπ και τις δοκιμες που κανουμε τι συγκεντρωτηρα εχουμε μεσα .Ενα αλλο που πρεπει να δουμε ειναι αν η φουστιτσα του συγκεντρωτηρα κανει καλη εμφραξη στην πυριτιδα ,δηλαδη να πατα καλα πανω της [ειδικα στις διβασικες και μικρου ογκου πυριτιδες ,η σε χαμηλα σεταπ σε βαρος] γιατι εχουμε συγκεντρωτηρες διαφορων τυπων ,που αλλες κανουν καλη εμφραξη που εφαρμοζουν τελεια και στην περιφερεια του καλυκα και αλλοι οχι ,οσο αφορα στην διαμετρο τους και στην φουστιτσα τους .Οπως ξερετε τα υλικα ειναι σε ελλειψη οπως και οι καλυκες οι οποιοι απο εταιρεια σε εταιρεια εχουν διαφορα στον πυθμενα αλλα και στην διαμετρο τους στο πλαστικο [ποιο χοντρο πλαστικο ,ποιο ψιλο πλαστικο]για αυτο σε αλλους καλυκες ο συγκεντρωτηρας μπαινει ευκολα μεσα με αποτελεσμα να μη κανει καλη εφραξη και να εχουμε ασχημα αποτελεσματα με ακαυτη πυριτιδα περα απο το θεμα πολλων αλλων παραγοντων για αυτο πρεπει να διαλεξουμε τους καταληλους συγκεντρωτηρες για την πυριτιδα μας .Αυτο ειναι ολοκληρο κεφαλαιο στην ιδιογομωση απο μονο του ,οσο και ορισμενοι δεν δινουν μεγαλη σημασια σε αυτους ,αλλα πιστεψτε με ειναι κομβικοι οι συγκεντρωτηρες για να εχουμε τελειο αποτελεσμα .Ενας συγκεντρωτηρας μπορει χωρις να γνωριζουμε να μας ανεβασουν πιεσεις η να μας κανει πολυ χαληλες πιεσεις αναλογα με την εμφραξη του και το πατημα κατα το ρελιασμα .Στην κατηγορια αυτη εχουμε και αλλους συγκεντρωτηρες οι οποιοι ειναι για ατσαλινα σκαγια και πολλοι φιλοι τους αγοραζουν για να γεμισουν μολιβδινα σκαγια .Λαθος μεγαλο φιλοι μου ,γιατι αυτοι ανεβαζουν πολλες πιεσεις χωρις να το γνωριζετε και τα φυσιγγια μας δεν ειναι ΑΣΦΑΛΗ οσο αφορα στις πιεσεις για πολλα οπλα ειδικα παλαια .Ενα αλλο κεφαλαιο ειναι οι απλες ταπες [μαλλινες ,DIANA ,SFS ,κ.λ.π]οι οποιες θα σας γραψω σε αλλο κεφαλαιο προσεχως και τον τροπο βυσματωσης στα πεντασταδιακα φυσιγγια μας .Τελειωνοντας θα ηθελα να σας πω οτι οπως εχει γραψει και ο Νικολας ο Καββαδιας πρεπει παντοτε να ανοιγουμε τα πεταλα για να εχουμε σωστη κατανομη της τουφεκιας ,γιατι τα ακοπα πεταλα πολλες φορες δεν ανοιγουν ολα μαζι παρα τα μισα με αποτελεσμα να εχουμε μονοπλευρες τουφεκιες στην κατανομη .Καλη σας ημερα και προσοχη ωστε να εχουμε ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ φιλοι μου .
-
πολυ ωραια ενημερωση κυριε Νικο , εαν μπορεσεις και οποτε καλα θα ηταν να φτιαξεις εναν καταλογο με μαλακους συγκερωτηρες ονομαστικα , και με σκληρους συγκερωτηρες , γιατι οι περισοτεροι οπως και εγω δεν ξερουν , και θελω να πω οτι σε πυριτηδες κοκκοδες , και διβασικες , θελει μαλακους συγκερωτηρες , γιατι αυτες οι πυριτηδες δεν θελουν μεγαλη πιεση , εαν κανω λαθος διορθωστεμε , αλλα εγω εχω αυτη την εντηποση
- pericles
Πολύ καλά τα γράφεις φίλε Γραφικέ Γεροντάκο. Θα συμπληρώσω οτι για την Κύπρο Κάποιοι συγκεντρωτήρες μεγάλης βιομηχανίας δεν παντρευονται με Ευρωπαικούς κάλυκες λόγω κακής εμφραξης.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ έγραψε: ↑20 Οκτ 2024 10:29 Αγαπητοι φιλοι .Σημερα θα σας πω δυο λογια για τους συγκεντρωτηρες . στην κατανομη και προσοχη ωστε να εχουμε ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ φιλοι μου .
Να αναφέρω επίσης οτι ποτέ δέν χρησιμοποιούμε Καουτσούκ ή τελος πάντων τάπα τύπου γομολάστιχα γιατι το έκανε κάποιος και το δίκανο λόγω τρομερού λακτίσματος εριξε και τα δύο φυσίγγια
Σαράντα χρόνια Ιδιογόμωση σε Διαμέτρηματα 12-16-20-28-36
-
Πολυ ωραια και με πολυ ουσια η αναρτηση σας κυριε Νικο. Εγω σαν νεος (πολυ νεος) ιδιογομωτης αρχισα να το καταλαβαινω αυτο οταν χρησιμοποιησα 2 διαφορετικους συγκεντρωτηρες στο ιδιο σεταπ και στον ιδιο καλυκα αλλα παρατηρησα οτι ο ενας απο τους δυο εμπενε πολυ ποιο εφαρμοστα μεσα στον καλυκα και σαφως ειχε και διαφορετικοτητα στην τουφεκια
-
Σας ευχαριστω Βασιλη , Νικολα, και Περικλη .
-
ο ποιο καλος συγκερωτηρας που μπενει εφαρμοστα στον καλυκα ειναι του ηλιοπουλου, νομιζω μαλακος συγκερωτηρας ειναι , αλλα το μονο μιον οτι βγενει μονο στα 22 χιλιοστα
-
Νικολα υπαρχουν τοσοι πολλοι συγκεντρωτηρες στο εμποριο που οτι θελουμε βρισκουμε σε εμφραξη , ποιοτητα ,σκληροτητα, και υψος .Απο εκει και περα εμεις διαλεγουμε τον καταλληλο για την πυριτιδα μας ,το βαρος σκαγιων που θελουμε να γεμισουμε ,το υψος και το παχος του καλυκα κ.λ.π. Και οι Ιταλικοι και οι Ελληνικοι ειναι πολυ καλοι .Εκει που υπαρχει μερικη ελλειψη καλων Ελληνικων συγκεντρωτηρων ειναι στα χαμηλα γραμμαρια [σκοπευτικα] .Εκει κανω την δουλεια μου με τους Ιταλικους .Στα σκοπευτικα μου φυσιγγια στο SPORTING ,και στα κυνηγετικα μου 28 γραμμαριων εβαζα τον GT 24 οσο υπηρχε .Τωρα βαζω τον GUALANDI ZERO 23 και ειμαι πολυ ευχαριστημενος σε συγκεντρωσεις και ισομερη κατανομη σε πανω απο 35 μετρα με 4 * τσοκ .Στα κυνηγετικα μου φυσιγγια πανω απο 30 γραμ σκαγια μεχρι 34 που γεμιζω παντα μονοδρομος για μενα και για τα γουστα μου ειναι οι GIOVANNI απο 20 εως 22 χιλιοστα υψος .Μια χαρα δουλευουν .Στους μαλακους συγκεντρωτηρες πολυ καλοι ειναι του Θωδη ,που κανει η φουστιτσα τους και καλη εμφραξη ,και συγκεντρωτικες τουφεκιες σε καλες αποστασεις .Αυτους μπορουμε να τους δουλεψουμε με τις διβασικες πυριτιδες [SIPE ,S4 ] οπως και τους GUALANDI .Σε μεσαια κατασταση υπαρχουν οι GUALANDI ,οι DRAGO ,Z2M της B.P, οι AQUILA, κ.λ.π. στους Ιταλικους ,και οι GIOVANNI και ΚΑΡΔΑΡΑ στους Ελληνικους ολοι πολυ καλοι .Απο εκει και περα εχουμε και τους σκληρους συγκεντρωτηρες οι οποιοι ειναι για ατσαλινα και για πολλα γραμ σκαγια ,που εγω ποτε δεν χρησιμοποιω γιατι δεν ξεπερναω τα 34 γραμ σκαγια σε ολα τα κυνηγια μου .Υπαρχουν οι SUPER G ,TUBO κ.λ.π που ειναι για ειδικες καταστασεις και ανεβαζουν πιεσεις ,και θελουν εμπειρους ιδιογομωτες για να εχουμε ΑΣΦΑΛΗ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ .
-
Αγαπητοι φιλοι θα γραψω δυο λογια για τον ιδανικό συγκεντρωτήρα στα φυσιγγια μας ,αφου μου το ζητησαν μερικοι φιλοι .
Η έρευνα και η βιομηχανία κατάφεραν να δημιουργήσουν πυρίτιδες αξιόπιστες στο σύνολό τους, αρκεί ο κατασκευαστής των φυσιγγίων ιδιογομωτης να κοπιάσει για να εντοπίσει, μετά από δοκιμές, τη σωστή αναλογία πυρίτιδας και σκαγιών που πρέπει να χρησιμοποιήσει σε μια γόμωση.
Τα καψύλλια έχουν πετύχει στις μέρες μας μια εκπληκτική ομοιομορφία στην ποσότητα εμπυρεύματος. Επιπλέον, ο οξειδωτικός βροντώδης υδράργυρος αντικαταστάθηκε από στιφνικό μόλυβδο και άλλα σύγχρονα υλικά που σαφώς υπερέχουν.
Τα σκάγια παράγονται πλέον με απόλυτα ελεγχόμενη πρόσμειξη αντιμονίου στην απαιτούμενη σκληρότητα για κάθε χρήση και με αξιοζήλευτη σφαιρικότητα.
Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν στην αγορά να κυκλοφορούν εμφρακτικά υλικά που επιτρέπουν μεγάλη διαφυγή αερίων, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν και τους κόπους του κατασκευαστή [ιδιογομωτη]και να ακυρώνουν την ποιότητα ενός φυσιγγίου που κατά τα άλλα γεμίστηκε με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να συνθέσουν σήμερα τον ιδανικό συγκεντρωτήρα;
Το πρώτο ζητούμενο βρίσκεται στο σωστό συνδυασμό ποιοτικής πρώτης ύλης και σχεδίασης (σχήματος) του εμφρακτικού υλικού. Το πολυαιθυλένιο πρέπει να διαθέτει σωστή διατήρηση των φυσικών ιδιοτήτων του στην παρουσία απότομης αύξησης της θερμότητας, όπως συμβαίνει με τα καυτά αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας. Αν ο βαθμός πολυμερισμού του δεν εγγυάται κάτι τέτοιο, όσο καλό σχήμα κι αν έχει δεν θα καταφέρει να συγκρατήσει με τη βάση του τα αέρια αυτά όσο χρόνο χρειαστεί και η διαφυγή αερίων θα έχει ως αποτέλεσμα ανομοιόμορφες πιέσεις, απώλεια ενέργειας και πάνω απ’ όλα εξαιρετικά κακή κατανομή, από την επίδραση που θα έχουν τα διαφυγόντα αέρια στη μάζα των σκαγιών.
Αν πάλι η πρώτη ύλη είναι εξαιρετική αλλά το σχέδιο του συγκεντρωτήρα δεν είναι κατάλληλο και πάλι η διαφυγή αερίων δεν θα αποφευχθεί. Το μυστικό στη σωστή σχεδίαση του συγκεντρωτήρα βρίσκεται πριν και πάνω απ’ όλα στη βάση του (φούστα). Αυτή πρέπει να είναι μακριά και στην παρουσία απότομης πίεσης να παρουσιάζει ικανοποιητική «διάχυση», ώστε όσο αυξάνονται τα αέρια από την καύση της πυρίτιδας, τόσο να αυξάνεται ο βαθμός πρόσφυσης της φούστας του συγκεντρωτήρα στα τοιχώματα του κάλυκα.
Τα πτερύγια της τάπας
Μια άλλη ευεργετική ιδιότητα του συγκεντρωτήρα είναι η ύπαρξη πτερυγίων που προφυλάσσουν μέρος της κολόνας των σκαγιών από την άμεση επαφή και τριβή τους με τα τοιχώματα της κάννης. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του σφαιρικού σχήματος των σκαγιών (στη μη παραμόρφωσή τους) και απαλλάσσει τον χρήστη του όπλου από την επώδυνη διαδικασία αφαίρεσης μολυβδώσεων από το εσωτερικό της κάννης, μετά το κυνήγι. Όμως, τα πτερύγια αυτά πρέπει να διαχωρίζονται εύκολα μεταξύ τους κατά την έξοδο του συγκεντρωτήρα από το στόμιο της κάννης και ει δυνατόν να διαχωρίζονται μερικώς και από τη βάση του συγκεντρωτήρα, προκειμένου να μη δημιουργούν τάσεις εκτροπής στη δέσμη των σκαγιών.Αυτο μπορουμε να το αποφυγουμε κοβοντας μονοι μας τα πτερυγια πριν την τοποθετηση του μεσα στον καλυκα .
Το “αμορτισέρ” και η ομαλή εκκίνηση
Ένα σημείο που ελάχιστοι ελέγχουν στα υλικά βυσμάτωσης, αλλά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ποιότητα της κατανομής, είναι το «αμορτισέρ» του συγκεντρωτήρα. Σε όλες τις εποχές και σε όλες τις γομώσεις, η ποιότητα των κατανομών των σκαγιών επιβαρυνόταν σημαντικά από την παραμόρφωση που υφίσταντο τα σκάγια που βρίσκονται στη βάση της κολόνας της γόμωσης κατά τη συμπίεση από το εμφρακτικό υλικό στην έναρξη της απότομης ώθησης τους προς το στόμιο της κάννης. Συναντώντας τα σκάγια αυτά την αντίσταση των υπολοίπων σκαγιών της γόμωσης και του κλεισίματος του φυσιγγίου, παραμορφώνονταν με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν την ποιότητα της κατανομής.
Αποκτούσε ανέκαθεν, λοιπόν, σημαντική ανάγκη η έναρξη της προσθιοκίνησης της κολόνας των σκαγιών να γίνεται όσο πιο ομαλά μπορούσε και επιπλέον το πάνω μέρος του εμφρακτικού υλικού να διαθέτει ικανοποιητική ελαστικότητα, προκειμένου να μειώνονται οι παραμορφώσεις των σκαγιών αυτών.
Ο συγκεντρωτήρας δεν διαθέτει μικρότερη σκληρότητα από τη μάλλινη τάπα σε καμία περίπτωση και στερείται επομένως αυτής της ιδιότητας.
Την αντικαθιστά, όμως, την απώλεια αυτή με την ύπαρξη του αμορτισέρ που, ανεκτικό στις πιέσεις, βοηθάει στην ομαλή εκκίνηση της προσθιοκίνησης των σκαγιών, συμβάλλοντας στη μείωση των παραμορφώσεων. Απαιτείται, βέβαια, να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται ο συγκεντρωτήρας με αντίστοιχη μέριμνα, διασφαλίζοντας ότι:
1.Το αμορτισέρ θα έχει ικανό μήκος ώστε να διαθέτει τη ζητούμενη ελαστικότητα.
2. Να σχεδιάζεται με σχήμα που η ελαστικότητα να βρίσκεται στα ζητούμενα πλαίσια γιατί αν παραμένει άκαμπτος ή σχετικά άκαμπτος, δεν θα φέρει σε πέρας αυτή του την αποστολή. Αν πάλι παραμένει υπερβολικά ελαστικός στην παρουσία των πρώτων πιέσεων, θα συρρικνωθεί απόλυτα και θα μετατραπεί σε μια άκαμπτη μάζα πολύ μειωμένης ελαστικότητας.
3. Πρώτη ύλη και σχεδίαση να επιλέγονται έτσι που να αποτρέπουν τη μονόπλευρη (πλευρική) παραμόρφωση και συμπίεση του η οποία θα ήταν ολέθρια για την πορεία της βολής.
Οι καλύτερες κατανομές
Πρόσφατα, σημαντικοί Γάλλοι μελετητές της βλητικής του λειόκαννου υπέθεταν και υποστήριξαν αργότερα με πάθος (μετά από δοκιμές) ότι το σωστό και ευμεγέθες αμορτισέρ μπορεί να συμβάλει στην εκπληκτική βελτίωση της ποιότητας της κατανομής. Το πρόβλημα για άλλη μια φορά είναι ότι ανακοινώθηκαν και πάλι συμπεράσματα και όχι οι δοκιμές, οι πειραματισμοί και τα ποσοστά τους που θα συνέβαλλαν στην «κοινωνικοποίηση» της κατ’ ουσίαν επιστημονικής γνώσης της βλητικής.
Η αρχική υπόθεση είναι εκείνη που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση. Ως γνωστόν, το αμορτισέρ αυξομειώνεται ως προς το μήκος του ανάλογα με το βάρος γόμωσης σε σκάγια και το συνολικό σχήμα του συγκεντρωτήρα, αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι τα περισσότερα φυσίγγια στις μέρες μας γεμίζονται σε κάλυκα των 70 χιλιοστών και όχι μικρότερο.
Υπέθεσαν, λοιπόν, ότι οι εξαιρετικές κατανομές που δίνουν κάποια σκοπευτικά φυσίγγια, δεν οφείλονται μόνο στο μικρό ύψος της κολόνας των σκαγιών (που είναι σημαντικός παράγοντας για τις κατανομές), αλλά και στο πολύ μεγάλο αμορτισέρ που απαιτεί ο συγκεντρωτήρας τους προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα ύψους της κολόνας των σκαγιών στον 70άρη κάλυκα.
Δοκίμασαν, λοιπόν, να μειώσουν το ύψος του κάλυκα και να κατασκευάσουν πανομοιότυπες γομώσεις των 24 και των 28 γραμμαρίων σε σκάγια, με μικρότερο και μεγαλύτερο αμορτισέρ. Η διαφορά στην ποιότητα των κατανομών υπήρξε σημαντική. Κρατώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες σταθερούς, τα φυσίγγια με μεγαλύτερο αμορτισέρ στο συγκεντρωτήρα τους, έδωσαν πολύ καλύτερες κατανομές. Οπως αντιλαμβανεστε ο σωστος συγκεντρωτηρας ειναι βασικο συστατικο να εχουμε ενα καλο και ποιοτικο φυσιγγιο . Υ.Γ .Σε αλλο κειμενο θα σας γραψω πως μπορουμε να πετυχουμε πεντασταδιακο κλεισιμο με παραδοσιακα υλικα βυσματωσης .
Η έρευνα και η βιομηχανία κατάφεραν να δημιουργήσουν πυρίτιδες αξιόπιστες στο σύνολό τους, αρκεί ο κατασκευαστής των φυσιγγίων ιδιογομωτης να κοπιάσει για να εντοπίσει, μετά από δοκιμές, τη σωστή αναλογία πυρίτιδας και σκαγιών που πρέπει να χρησιμοποιήσει σε μια γόμωση.
Τα καψύλλια έχουν πετύχει στις μέρες μας μια εκπληκτική ομοιομορφία στην ποσότητα εμπυρεύματος. Επιπλέον, ο οξειδωτικός βροντώδης υδράργυρος αντικαταστάθηκε από στιφνικό μόλυβδο και άλλα σύγχρονα υλικά που σαφώς υπερέχουν.
Τα σκάγια παράγονται πλέον με απόλυτα ελεγχόμενη πρόσμειξη αντιμονίου στην απαιτούμενη σκληρότητα για κάθε χρήση και με αξιοζήλευτη σφαιρικότητα.
Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν στην αγορά να κυκλοφορούν εμφρακτικά υλικά που επιτρέπουν μεγάλη διαφυγή αερίων, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν και τους κόπους του κατασκευαστή [ιδιογομωτη]και να ακυρώνουν την ποιότητα ενός φυσιγγίου που κατά τα άλλα γεμίστηκε με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να συνθέσουν σήμερα τον ιδανικό συγκεντρωτήρα;
Το πρώτο ζητούμενο βρίσκεται στο σωστό συνδυασμό ποιοτικής πρώτης ύλης και σχεδίασης (σχήματος) του εμφρακτικού υλικού. Το πολυαιθυλένιο πρέπει να διαθέτει σωστή διατήρηση των φυσικών ιδιοτήτων του στην παρουσία απότομης αύξησης της θερμότητας, όπως συμβαίνει με τα καυτά αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας. Αν ο βαθμός πολυμερισμού του δεν εγγυάται κάτι τέτοιο, όσο καλό σχήμα κι αν έχει δεν θα καταφέρει να συγκρατήσει με τη βάση του τα αέρια αυτά όσο χρόνο χρειαστεί και η διαφυγή αερίων θα έχει ως αποτέλεσμα ανομοιόμορφες πιέσεις, απώλεια ενέργειας και πάνω απ’ όλα εξαιρετικά κακή κατανομή, από την επίδραση που θα έχουν τα διαφυγόντα αέρια στη μάζα των σκαγιών.
Αν πάλι η πρώτη ύλη είναι εξαιρετική αλλά το σχέδιο του συγκεντρωτήρα δεν είναι κατάλληλο και πάλι η διαφυγή αερίων δεν θα αποφευχθεί. Το μυστικό στη σωστή σχεδίαση του συγκεντρωτήρα βρίσκεται πριν και πάνω απ’ όλα στη βάση του (φούστα). Αυτή πρέπει να είναι μακριά και στην παρουσία απότομης πίεσης να παρουσιάζει ικανοποιητική «διάχυση», ώστε όσο αυξάνονται τα αέρια από την καύση της πυρίτιδας, τόσο να αυξάνεται ο βαθμός πρόσφυσης της φούστας του συγκεντρωτήρα στα τοιχώματα του κάλυκα.
Τα πτερύγια της τάπας
Μια άλλη ευεργετική ιδιότητα του συγκεντρωτήρα είναι η ύπαρξη πτερυγίων που προφυλάσσουν μέρος της κολόνας των σκαγιών από την άμεση επαφή και τριβή τους με τα τοιχώματα της κάννης. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του σφαιρικού σχήματος των σκαγιών (στη μη παραμόρφωσή τους) και απαλλάσσει τον χρήστη του όπλου από την επώδυνη διαδικασία αφαίρεσης μολυβδώσεων από το εσωτερικό της κάννης, μετά το κυνήγι. Όμως, τα πτερύγια αυτά πρέπει να διαχωρίζονται εύκολα μεταξύ τους κατά την έξοδο του συγκεντρωτήρα από το στόμιο της κάννης και ει δυνατόν να διαχωρίζονται μερικώς και από τη βάση του συγκεντρωτήρα, προκειμένου να μη δημιουργούν τάσεις εκτροπής στη δέσμη των σκαγιών.Αυτο μπορουμε να το αποφυγουμε κοβοντας μονοι μας τα πτερυγια πριν την τοποθετηση του μεσα στον καλυκα .
Το “αμορτισέρ” και η ομαλή εκκίνηση
Ένα σημείο που ελάχιστοι ελέγχουν στα υλικά βυσμάτωσης, αλλά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ποιότητα της κατανομής, είναι το «αμορτισέρ» του συγκεντρωτήρα. Σε όλες τις εποχές και σε όλες τις γομώσεις, η ποιότητα των κατανομών των σκαγιών επιβαρυνόταν σημαντικά από την παραμόρφωση που υφίσταντο τα σκάγια που βρίσκονται στη βάση της κολόνας της γόμωσης κατά τη συμπίεση από το εμφρακτικό υλικό στην έναρξη της απότομης ώθησης τους προς το στόμιο της κάννης. Συναντώντας τα σκάγια αυτά την αντίσταση των υπολοίπων σκαγιών της γόμωσης και του κλεισίματος του φυσιγγίου, παραμορφώνονταν με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν την ποιότητα της κατανομής.
Αποκτούσε ανέκαθεν, λοιπόν, σημαντική ανάγκη η έναρξη της προσθιοκίνησης της κολόνας των σκαγιών να γίνεται όσο πιο ομαλά μπορούσε και επιπλέον το πάνω μέρος του εμφρακτικού υλικού να διαθέτει ικανοποιητική ελαστικότητα, προκειμένου να μειώνονται οι παραμορφώσεις των σκαγιών αυτών.
Ο συγκεντρωτήρας δεν διαθέτει μικρότερη σκληρότητα από τη μάλλινη τάπα σε καμία περίπτωση και στερείται επομένως αυτής της ιδιότητας.
Την αντικαθιστά, όμως, την απώλεια αυτή με την ύπαρξη του αμορτισέρ που, ανεκτικό στις πιέσεις, βοηθάει στην ομαλή εκκίνηση της προσθιοκίνησης των σκαγιών, συμβάλλοντας στη μείωση των παραμορφώσεων. Απαιτείται, βέβαια, να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται ο συγκεντρωτήρας με αντίστοιχη μέριμνα, διασφαλίζοντας ότι:
1.Το αμορτισέρ θα έχει ικανό μήκος ώστε να διαθέτει τη ζητούμενη ελαστικότητα.
2. Να σχεδιάζεται με σχήμα που η ελαστικότητα να βρίσκεται στα ζητούμενα πλαίσια γιατί αν παραμένει άκαμπτος ή σχετικά άκαμπτος, δεν θα φέρει σε πέρας αυτή του την αποστολή. Αν πάλι παραμένει υπερβολικά ελαστικός στην παρουσία των πρώτων πιέσεων, θα συρρικνωθεί απόλυτα και θα μετατραπεί σε μια άκαμπτη μάζα πολύ μειωμένης ελαστικότητας.
3. Πρώτη ύλη και σχεδίαση να επιλέγονται έτσι που να αποτρέπουν τη μονόπλευρη (πλευρική) παραμόρφωση και συμπίεση του η οποία θα ήταν ολέθρια για την πορεία της βολής.
Οι καλύτερες κατανομές
Πρόσφατα, σημαντικοί Γάλλοι μελετητές της βλητικής του λειόκαννου υπέθεταν και υποστήριξαν αργότερα με πάθος (μετά από δοκιμές) ότι το σωστό και ευμεγέθες αμορτισέρ μπορεί να συμβάλει στην εκπληκτική βελτίωση της ποιότητας της κατανομής. Το πρόβλημα για άλλη μια φορά είναι ότι ανακοινώθηκαν και πάλι συμπεράσματα και όχι οι δοκιμές, οι πειραματισμοί και τα ποσοστά τους που θα συνέβαλλαν στην «κοινωνικοποίηση» της κατ’ ουσίαν επιστημονικής γνώσης της βλητικής.
Η αρχική υπόθεση είναι εκείνη που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση. Ως γνωστόν, το αμορτισέρ αυξομειώνεται ως προς το μήκος του ανάλογα με το βάρος γόμωσης σε σκάγια και το συνολικό σχήμα του συγκεντρωτήρα, αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι τα περισσότερα φυσίγγια στις μέρες μας γεμίζονται σε κάλυκα των 70 χιλιοστών και όχι μικρότερο.
Υπέθεσαν, λοιπόν, ότι οι εξαιρετικές κατανομές που δίνουν κάποια σκοπευτικά φυσίγγια, δεν οφείλονται μόνο στο μικρό ύψος της κολόνας των σκαγιών (που είναι σημαντικός παράγοντας για τις κατανομές), αλλά και στο πολύ μεγάλο αμορτισέρ που απαιτεί ο συγκεντρωτήρας τους προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα ύψους της κολόνας των σκαγιών στον 70άρη κάλυκα.
Δοκίμασαν, λοιπόν, να μειώσουν το ύψος του κάλυκα και να κατασκευάσουν πανομοιότυπες γομώσεις των 24 και των 28 γραμμαρίων σε σκάγια, με μικρότερο και μεγαλύτερο αμορτισέρ. Η διαφορά στην ποιότητα των κατανομών υπήρξε σημαντική. Κρατώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες σταθερούς, τα φυσίγγια με μεγαλύτερο αμορτισέρ στο συγκεντρωτήρα τους, έδωσαν πολύ καλύτερες κατανομές. Οπως αντιλαμβανεστε ο σωστος συγκεντρωτηρας ειναι βασικο συστατικο να εχουμε ενα καλο και ποιοτικο φυσιγγιο . Υ.Γ .Σε αλλο κειμενο θα σας γραψω πως μπορουμε να πετυχουμε πεντασταδιακο κλεισιμο με παραδοσιακα υλικα βυσματωσης .
-
πολυ ωραια και ενδιαφεροντα Νικολα
-
Νικολα πες σε παρακαλω ενα σεταπ με μαλινη για το εγλεζικο σε 65αρι καλυκα και μεχρι 30γραμμαρια μονο σε ρελι , και σε πλαστικο και σε χαρτινο, για περδικες 7αρι